Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 52 common:people_all_forms

Тиждень української мови у Мамалигівській школі

Date: 14 листопада 2017 о 15:03
502 view

Мова українська - то Шевченка слово,

 Лесі Українки і Марка Вовчка.

Мова українська - то дарунок Бога.

Це барвисте слово генія Франка.

Єдиний скарб у тебе – рідна мова.

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби й багатства.

П. Куліш

Мова – це душа народу! Скарбниця його історії, багатовікова мудрість! Змалечку саме зі слів рідної мови людина відкриває для себе великий, сповнений дивовижних пригод, світ життя. З маминої ніжної колискової, з батькових напутніх слів, дитині передається стежка у майбутнє.
… Поки живе мова – житиме й народ, як національність ... От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань.
Як мудрість поколінь, українська мова несе повагу і любов до свого великого народу, народу трудівників та творців.

Уже традиційно відповідно до плану школи учителями МО української мови та літератури у перші тижні листопада в нашому навчальному закладі урочисто проходить Тиждень української мови, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада.

     Найрізноманітніші заходи з нагоди Дня писемності тривають упродовж тижня. Це і конкурси, й виставки,  а також цікаві уроки про скарби рідного слова. Цього року програма предметного тижня була, як завжди, досить насиченою. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є. 6.11  – 10.11.2017 відбувся Тиждень  української мови «О мова моя, душа голосна України!». Мета заходу: донести до учнів красу і багатство рідної мови; формувати відчуття краси рідної мови; розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас; сприяння самореалізації кожного учасника, задіяного у програмі тижня; виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя; створення  емоційно-позитивного мікроклімату,виставки творчих учнівських робіт та малюнків. 

Тиждень української писемності та мови проходив за планом, з яким учні були ознайомлені заздалегідь, щоб підготуватись.

Метою всіх проведених заходів було:

  • донести до учнів красу і багатство української мови
  • формувати відчуття краси рідної мови
  • розвивати мовленнєві здібності учнів
  • збагачувати словниковий запас
  • виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси, необхідності мови для суспільного життя.

Форми реалізації цієї мети направлені на виявлення обдарованих учнів, на виявлення кращого педагогічного досвіду, інноваційних педагогічних технологій, на з’ясування методичних умов, що забезпечують якісну діяльність учителів.

Мамалигівська школа - це навчальний заклад, що сприяє духовному збагаченню особистості, створенню умов для самореалізації учителів та учнів у різних видах творчої діяльності, задоволенню їхніх потреб та інтересів, вихованню духовної культури та формуванню національної свідомості.

ПОНЕДІЛОК 

 6 листопада

Тиждень було розпочато урочистою лінійкою «Від мови, явища космічного, до рідної, простої, звичної…», традиційно проведеною в понеділок для всіх учнів школи. Під час урочистої лінійки було проведено презентацію майбутньої інсталяції “Прапор України». Також було оголошено план проведення тижня.

ВІВТОРОК 7 листопада

Учні 7-Б класу показали свої творчі здібності у створенні сторінок збірочки «Мій Шевченко»,а 5-Б – своєї книжечки казок.

Протягом усього дня учні нашої школи мали змогу проявити свої думки і створити гарний настрій на стіні «Я розмовляю українською тому, що…».

СЕРЕДА 8 листопада

                   Під час розважального «Буквограю» учні продовжували дарувати гарний настрій, мірятися силами, використовуючи свою  кмітливість та швидкість, у відгадуванні загадок та складанні слів. Найкращими геймерами «Буквограю» стали учні 3-б та 1-б класів.

          Не менш вдало пройшов і «Веселий мовознай» у 1-б, 4-б та 5-б класах. Учні показали своє знання української мови, відгадували загадки, кросворди та ребуси мовної тематики. Метою заходу було поглибити знання учнів з української мови, ознайомити із окремими  етапами її розвитку, законодавчою основою; розвивати пам’ять, уважність, кмітливість, спостережливість, творчість; виховувати любов та пошану до української мови, прагнення до її вивчення.

На цьому заході учні мали можливість перевірити всі свої раніше набуті знання з української мови та літератури, продемонструвати творчі вміння, кмітливість та винахідливість

ЧЕТВЕР 9 листопада

9 листопада о дванадцятій  годині усі бажаючі вчителі та учні Мамалигівської школи взяли участь у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності.

У І етапі ХVІІ Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика брали участь 37 кращих учнів 3-11-х класів.

Захарія Катерина Борисівна, під час проведення відеоуроку «Від Нестора Літописця до ХХІ століття», детальніше ознайомила учнів 5-10 класів із видатними громадськими діячами, письменниками та поетами, які були справжніми патріотами та віддали своє життя заради збереження української мови.

Протягом всіх перерв у школі звучали записи українських народних та сучасних пісень. Школярі підспівували, танцювали, а потім, задоволені, поверталися до уроків.

                    Не менш цікаво було проведено бібліотекарем Капрош Наталією Віталієвною вікторину-альманах «Ніжна мова калинова – знань нових міцна основа» для учнів 6-7-х класів. Шкільне фойє прикрасила виставка книг про українську мову, зібрана бібліотекарем.

«Мова наша калинова» – так називався конкурс читців поезій про мову, який був проведений після уроків. Під час конкурсу учні мали змогу проявити старанність та свій талант декламатора.

П’ЯТНИЦЯ 10 листопада

Цього дня чекали усі учні. Саме в цей день було завершено роботу над інсталяцією з квітів «Прапор України» та створено карту «Моя Україна» з 67-ми різних карт нашої держави.

На завершення було проведено урочисту лінійку, яку відкрила акапельною піснею про рідний край учениця 7-Б класу Капрош Крістіна. 

Під час лінійки  було проведено фест з рушниками та підведено підсумки тижня української писемності та мови та оголошено переможців конкурсів.

Окрасою святкової лінійки стала пісня «Лелеки» у виконанні випускниць нашої школи Майко Надії та Рощебак Ксенії.

Зі словами вдячності за участь, підтримку і розуміння до глядачів звернулась учителька українсьської мови та літератури Захарія К.Б. Вона  наголосила на тому, що наш народ – єдиний, його мова – це велика основа для єдності всієї держави, єднання минулого і майбутнього покоління. Вона побажала усім любові, щастя, взаємного розуміння і допомоги, щоб жити за Словом, з якого почалася Україна, побажала всім утверджувати рідну мову та оберігати її.

Comments:
Only authorized users can leave comments.