Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 52 людини

Змішане навчання

Дата: 4 лютого 2018 о 19:26, Оновлено 4 лютого 2018 о 20:27
398 переглядів

Нова школа - нові методи роботи, або

переваги «змішаного навчання».

     Введення нових освітніх стандартів стимулюють формування нових підходів і розробку нових критеріїв якості освіти. Все більшого розвитку отримують нові освітні технології, засновані на ефективному використанні в освітньому процесі сучасних засобів і методів передачі знань.

         Успіх сучасного вчителя полягає в умілому використанні новітніх методик, що засвідчують результативність та продуктивність освітнього процесу, як і загалом у потребі інноваційних змін, основою яких є успішна дитина.

         Увійшовши до проекту «24 опорні школи» педагоги Мамалигівської ЗОШ мали унікальну можливість підвищити свою класифікацію в Київському центрі інноваційних технологій  ПРО.СВІТ. Там вони дізналися про нові методи проведення уроків, зокрема про змішане навчання, яке дуже широко застосовується у провідних країнах світу і не тільки. Змішане навчання запроваджено у Київській Новопечерській школі, з якою сьогодні співпрацюють педагоги Мамалигівської ЗОШ.

         Що це таке «змішане навчання» (англ. blended learning)?

         Під змішаним навчанням розуміємо об'єднання традиційних засобів навчання (робота в класі) з новими освітніми технологіями, заснованими на ефективному використанні в освітньому процесі IT технологій.  

         Змішані підходи до навчання дозволяють скористатися гнучкістю і зручністю дистанційного навчання та перевагами традиційного класу. Змішані уроки являються результатом  інтегрування он-лайн навчання (30%-70% навчального процесу) з традиційними класними заходами. Змішане навчання  ще  називають гібридним навчанням.

         Змішане навчання – це методика, згідно з якою учень засвоює одну частину матеріалу он-лайн (чи то у формі самостійного прочитання матеріалів, чи при перегляді демонстраційних відео, чи при перегляді відеозапису лекції вчителя, чи у формі гри, тощо), частково самостійно керуючи своїм часом, місцем, шляхом і темпом навчання, а іншу частину матеріалу вивчає у класі. Іншими словами отримані знання он-лайн знаходять своє застосування офлайн (тобто у приміщенні школи під час занять).

         Механізм реалізації концепції змішаного навчання як процесу передбачає створення комфортного для учня освітнього інформаційного середовища, а також безперервне вдосконалення методів навчання та професійних знань самих учителів.     

Виділяють різні моделі змішаного навчання.

«Перевернутий» клас (або «перевернутий» урок)– це модель організації уроку, в якому учні навчаються онлайн за межами школи, у звичному місці виконання домашнього завдання (вдома), а потім йдуть до школи, щоб на базі здобутих знань працювати над проектами або отримати додаткову інформацію від вчителя. Тобто діти вивчають теорію вдома, самостійно керуючи своїм часом і темпом вивчення теми, а у класі – дискутують і глибше засвоюють матеріал. Вчитель лише фасилітує цей процес і допомагає вирішити спірні питання.

Ротаційна модель. Дана модель передбачає поділ класу на групи, які самостійно виконують різні завдання. Учні переміщуються по класу за певний проміжок часу між різними навчальними “станціями” і повинні пройти усі “станції” під час уроку.

Лабораторна ротація. Учні частину уроку проводять у навчальній лабораторії, а іншу – навчаються разом і з вчителем і глибше вивчають тему, застосовують вивчене на практиці.

         Ця модель дуже схожа на ротаційну у класі, але її відмінність у тому, що діти рухаються не лише у класі від станції до станції, а переходять у онлайн-лабораторію, де працюють над виконанням завдання.

Індивідуальна ротація – це модель змішаного навчання, коли кожен учень має індивідуальний графік і не обов’язково відвідує кожну доступу станцію. Графік складається вчителем.

Гнучка модель – урок, в якому онлайн-складова є основою навчання учнів, навіть якщо певна діяльність і відбувається офлайн. Учні працюють за індивідуальним, гнучким графіком, який включає різні формати навчання. Учитель є доступний для будь-яких консультацій, і учні вчаться, здебільшого, в приміщенні школи, та виконують індивідуальні домашні завдання.  Учитель готовий надавати підтримку за необхідності через такі заходи, як робота в малих групах навчання, групові проекти, а також  індивідуальне консультування.  

        Які можна відзначити переваги змішаного навчання?

         Запроваджуючи різні моделі змішаного навчання ми відходимо від установки “учитель в класі – головний” і даємо учням більше свободи та можливостей управляти власним процесом навчання. Учні отримують більше групової роботи і завдань, які передбачають самостійне вивчення з урахуванням певних потреб учнів (деяким дітям потрібно більше часу на освоєння матеріалу, але це не означає, що вони менш здібні за тих, хто виконує завдання швидше). Можна урізноманітнювати завдання та проводити ігри, давати учням можливість навчатися в один одного, і  елементарно, переставити парти у класі так, щоб дітям було краще взаємодіяти.

         Змішане навчання дає більше інтерактивності та стимулює активне навчання, наочно демонструє матеріал, який важко пояснити на уроках чи просто в тексті, розвиває навички самостійного навчання та самоконтролю.

         І ще можна продовжити. Учень вчиться готуватися до уроку, підвищується мотивація школярів, робиться акцент на глибокому навчанні, ефективне використання часу, гнучкість, легше контролювати прогрес учнів, робота в командах, робота вдома. У деяких випадках вчителі зможуть працювати віддалено (наприклад, у школі карантин).         Головною перевагою  змішаного навчання є можливість практичного виконання або відпрацювання практичних ситуацій, здійснення повторення та узагальнення навчального матеріалу, що є дуже важливим під час підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання, а також  спілкування з однокласниками після завершення навчання.

         Таке навчання є персоналізованим, тобто враховує індивідуальні потреби кожного учня, а не цілого класу загалом. Це - право на автономність або самостійність учня, тобто кожна дитина має навички, інформацію, та інструменти, які допоможуть йому в управлінні власним процесом навчання. Це - високі очікування, що означає, що кожен має чітко прописані стандарти, які готують його до успіху в школі і в подальшій кар’єрі.

         Отже «змішане навчання» -  це інноваційна освітня технологія, це той інструмент, який допоможе нам подивитись на процес отримання знань трішки іншими очима, змінить наше ставлення до технологій, і найголовніше – дасть можливість спробувати себе у новій ролі.

Діна Танас,заступник директора з НМР

https://mamalyga.e-schools.info/photoalbum/20002

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.