Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 52 людини

Декада громадянської освіти

Дата: 10 травня 2021 о 10:15, Оновлено 14 травня 2021 о 07:09
187 переглядів

Віртуальна експрес-подорож "Україна європейська держава"

Україна – одна з найбільших держав Європи. Площа країни - 604 км2, населення більш як 47 млн. Довжина кордону становить 7700 км. і межує з сімома країнами: Росією, Білорусією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою. Південну частину країни омивають води Чорного і Азовського морів, де проходять водні кордони з азіатськими країнами: Туреччиною, Болгарією, Грузією та іншими. Україна - єдина країна Європи, яка має стільки близьких сусідів.

Наша Батьківщина розташована на південному заході Східноєвропейської рівнини, у Центральній та Південно-Східній Європі, тобто за своїм географічним розташуванням Україна – звичайно ж держава європейська. Навіть географічний центр Європи знаходиться поблизу с. Ділове Рахівського району Закарпатської області на березі річки Тиса (територія  Карпатського  біосферного  заповідника). Тут розміщено стелу та географічний знак, що символізують географічний центр Європи. На знакові латиною викарбуваний напис, який означає: «Постійне, точне, вічне місце».

Україна - індустріально-аграрна держава, в структурі промисловості якої переважає чорна металургія та паливно-енергетичний комплекс. Надра нашої  Батьківщини багаті  на  кам'яне вугілля, залізну руду, газ, нафту, уран, нікель, марганець, що сприяють розвитку тяжкої промисловості. Випускаються станки, турбіни, трактори і комбайни, створюються космічні прилади. В структурі с/г переважає виробництво зерна, цукрових буряків, соняшника.

Україна володіє найбільшою транзитною енергетичною мережею в Європі - через територію нашої держави проходять три з дев’яти транспортних кордонів. 40% її національного експорту спрямовано до європейських держав.

Країна має могутній науковий і творчий потенціал. Національна Академія наук має 6 регіональних центрів, сітку академічних інститутів, дослідне виробництво і лабораторії. В країні діє система галузевих науково-дослідних інститутів, конструкторських бюро, проектних організацій, близько 200 державних вузів, в яких навчається молодь не тільки з України, а й більш як із 100 країн світу, в тому числі із багатьох європейських країн.

Ці факти красномовно свідчать, що Україна і в географічному, і в науковому плані дійсно європейська держава.

Україна – як незалежна суверенна держава, має право називатися європейською. Про це свідче її багатовікова історія, що бере початок від найдавніших часів до сьогодення. Сучасна незалежна Україна є спадкоємицею багатовікового державотворчого досвіду на українській землі, який невід’ємно пов'язаний з розвитком Європейських країн.

Це право вона виборола протягом багатьох століть захищаючи Європу від готських, гунських,     татаро–монгольських, турецьких навал. Страждаючи від польського, литовського, румунського, російського іга. Виборюючи свою свободу та незалежність.

Ця боротьба має глибоке коріння. Українці завжди були і є волелюбним народом. Бо ми нащадки Трипільської Аратти, Аріани,  Кіммерії, Великої Скіфії, Київської Русі, які протягом багатьох століть існували на території нашої Батьківщини і були яскравим прикладом державних утворень.

Втративши свободу продовжували боротися за неї боротися, створивши на сторінках Всесвітньої історії козацтво – «Людей вільних», які плекали надію в душах нашого народу на волю та свою незалежну державу.

Саме Запорізька Січ - найдемократичніша держава,  зразок справжнього народовладдя, Конституція Пилипа Орлика, перша в Європі і світі, підтримували вогонь братерства, єдності і свободи. Стали месечем історії для українського народу, щоб той ніколи не втрачав надії у майбутньому і продовжував боротися незважаючи на всі перепони: кріпацтво, рекруцтво, цензуру на мову, літературу, культуру, статус Малої Росії.

Апогеєм боротьби за свободу стало усе ХХ століття. Лютий 1917 року розбудив українську інтелігенцію і спонукав її до створення Української Центральної Ради, першого демократичного парламенту, завдяки якому на карті світу 7(20) листопада 1917 року з’явилася Українська Народна Республіка.  Незалежність УНР отримала За ІV Універсалом ЦР 9січня 1918 року. 100 – річчя цих подій вся Україна  відзначатиме в цьому навчальному році.

Січень 1919 року – поклав початок процесу об’єднання України в єдину унітарну державу. Урочистість цієї події була підтверджена Актом Злуки УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року.

А далі знову боротьба…І довго очікуваній мрії про незалежність , соборність України так і не судилося здійснитись на початку ХХ століття.

         Кінець ХХ століття став вирішальним у перегонах за свободу, єдність та незалежність. 24 серпня 1991 року було проголошено Акт Незалежності України, який підтвердили 90% українців сказавши «ТАК» незалежності на Всеукраїнському референдуми 1 грудня 1991 року. Це був початок утворення демократичної, незалежної, суверенної держави, якою є Україна і сьогодні. Саме така Україна і викликає інтерес в Європі і світі. Це засвідчили і Дні України в Європі, які з успіхом проходили влітку цього року в багатьох європейських містах. Ми сповнені гордістю за нашу прекрасну рідну країну, яка продемонструвала всій Європі, всьому світові силу і стійкість духу, невгамовність борця. Актуальним завданням України залишається інтеграція до Європейського Союзу і досягненню цієї мети підпорядковані як зовнішні так і внутрішні виміри державної політики. Базовими принципами, які цементують країни Євросоюзу, є демократія, верховенство права свобода слова, повага до прав людини.

Сучасний світ - багатомірний, динамічний і суперечливий. Жити нині ізольовано від світового співтовариства практично не можливо жодній країні. Велику роль у здійсненні багатосторонньої дипломатії та міжнародного співробітництва відіграють міжнародні організації. Україна намагається стати частиною цього Європейського світу.

10 цікавих фактів про ЭС і Україну:

1. Європейський Союз економічний та політичний союз 28 держав-членів, що розташовані здебільшого у Європі. Веде свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі і Європейської економічної спільноти, що були засновані шістьма країнами в 1951 та 1958 роках відповідно. В сучасному вигляді існує на основі Договору про Європейський Союз, підписаному 7 лютого 1992 року і чинному з 1 листопада 1993.

ЄС діє через систему наднаціональних інституцій та спільно узгоджених рішень держав-членів. Інституціями ЄС є: Європейський Парламент, Європейська Рада, Європейська Комісія, Суд Європейського Союзу, Європейський суд аудиторів та Європейський центральний банк. Європейський Парламент обирається кожні 5 років громадянами Європейського Союзу. В ЄС діє єдиний ринок через стандартизовану систему законів, що діють у всіх державах-членах.

2.  Другу сходинку посідає факт про те, що:

В 1995 році Україна стала 37 членом Ради Європи.

Членство України в Раді Європи має принести відчутні вигоди всім - від сприяння економічним і правовим реформам до захисту комп'ютерного зв'язку та надання пільг у торгово-економічній сфері.

3.   На третій сходинці нашого топу посідає

 Столиця Європейського Союзу - Брюссель, Бельгія.

В Брюсселі базуються більшість інституцій ЄС: Європейська рада, Європейський парламент, Європейська комісія, Суд справедливості Європейського Союзу, Європейський центральний банк, Європейський суд аудиторів та інші.

4.  Четверту сходинку посіла суспільна думка громадян Євросоюзу і України, що до вступу України до ЄС.

За даними соціологічних опитувань, станом на січень 2016 року, 59% громадян України підтримують вступ України до ЄС, проти висловилися 22%, решта (19%) або не визначилися або не брали б участі в референдумі на таке питання.

За даними опитування проведеного в 2007 році, 55% респондентів у Німеччині, Франції, Великій Британії, Італії, Іспанії та Польщі підтримували вступ України до ЄС якщо Україна виконає необхідні для цього умови. 34% були проти вступу України до ЄС. Вступ до ЄС Росії, Туреччини та Марокко підтримували відповідно 45%, 40% та 35% респондентів.

5.  На п’ятій сходинці у нас Франція, яка за площею  є найбільшою країною ЄС, а Мальта найменшою.

6.  Шосту сходинку за євпорейським вибором посідає Дніпро — третя за розмірами річка Європи (2 тисячі 201 км) і найбільша в Україні.

7.      На сьомому місці інформація про поняття: Єврозони, шенгенської угоди та єдиної валюти, що поширені на території ЄС.

Так в ЄС діє єдиний ринок через стандартизовану систему законів, що діють у всіх державах-членах. У Шенгенській Зоні паспортний контроль відмінений. Політика ЄС направлена на забезпечення вільного пересування людей, капіталу, товарів та послуг. Монетарний союз був заснований у 1999 році і вступив в повну силу у 2002, коли були введені в обіг монети та банкноти євро. Станом на 2016 рік, у Єврозону входять 19 держав-членів, що використовують євро як свою національну валюту.

8. Восьму сходинку займає список Безвізових країн для українців. З другої половини літа 2017 року, щоб відправитися в подорож в одну з країн Євросоюзу, українцям не знадобляться візи. Україна стане другою країною СНД, громадяни якої будуть мати цю привілею. Скасування віз для українців в Шенген 2017 буде означати, що громадяни нашої країни зможуть перебувати в будь-якій державі ЄС протягом 90 днів протягом 6 місяців.

Отже наші громадяни можуть відвідувати всі країни Євросоюзу, які відносяться до Шенгенської зони. Такі держави - це Австрія, Німеччина, Бельгія, Угорщина, Данія, Іспанія, Греція, Італія, Латвія, Мальта, Польща, Португалія, Франція, Швеція, Чехія, Фінляндія, і деякі інші.

9. На дев’ятій сходинці мови та діалекти Європейського Союзу.  ЄС має 24 офіційні і робочі мови: болгарська, хорватська, чеська, датська, голландська, англійська, естонська, фінська, французька, німецька, грецька, угорська, італійська, ірландська, латиська, литовська, мальтійська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, іспанська, та шведська. Важливі документи перекладаються кожною офіційною мовою.

Мовна політика є обов'язком держав-членів, але інститути ЄС сприяють вивченню інших мов. Англійська є найбільш поширеною мовою в ЄС. Німецька є найбільш широко розповсюдженою рідною мовою. Крім 24 офіційних мов, існує близько 150 регіональних і міноритарних мов, якими розмовляють до 50 мільйонів осіб. ЄС надає загальні керівні принципи, якими держави можуть користуватись, щоб захистити свою мовну спадщину.

Європейський день мов проводиться щорічно 26 вересня і спрямований на заохочення вивчення мов по всій Європі.

10. “Resort 2017″ від Valentino – вишукана етніка, родзинкою якої є поєднання відомих силуетів бренду разом з традиційним українським одягом. Етнічний український одяг перестає бути лише українським. Етно-мотиви вже протягом багатьох років простежуються у колекціях відомих дизайнерів. Мода на етнічну вишивку, різноманітні квітчасті віночки та аксесуари вийшла далеко за межі України. За останні роки національна атрибутика малими та впевненими кроками займає своє почесне місце у світовій індустрії моди. Те, що створюється у майстернях відомих кутюр’є, прямо чи опосередковано проявляється у стилі кожної людини. Тому не виключено, що елементи українського вбрання опиняться у гардеробі кожного іноземця, бо «Вишивка – це висока мода» – казав Жан-Поль Готьє.

Ми з вами мали нагоду ще раз пересвідчитись про значну роль України в європейському співтоваристві. Та наша розповідь була б не повною, коли б ми не згадали про внесок українців у розвиток європейської культури.

Волелюбний дух українського народу жив в історичних піснях і думах, у творчості Тараса Шевченка, знаного і відомого у цілім світі, Івана Франка, Лесі Українки, Миколи Вороного, Олександра Олеся , багатьох інших видатних діячів нашої культури. Наша мова співуча, культура багатогранна, танці запальні.

Можна довго говорили про вклад українців в європейську історичну скарбницю, та зрозуміло одне - наша держава ніколи не була околицею Європи, а мала славу міцної, самобутньої і шанованої частини світового порядку. У нас є все для того, щоб побудувати могутню незалежну державу. Любіть і шануйте свою Україну! Не забуваймо, що ми – українці. Бережімо рідну землю, національну гідність.

Корисно буде переглянути наступну інформацію:

  • для учнів 1-4 класів відеоролик «Дітям про Євросоюз»;

  • для учнів 5-6 класів відеоролик «Європейська Україна»;

  • для учнів 7-11 класів відеопрезентація «Україна - європейська держава»;

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.