Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 52 людини

Методичні рекомендації щодо проведення у 2020/2021 навчальному році ДНЯ ЗНАНЬ та ПЕРШОГО УРОКУ

Дата: 27 серпня 2020 о 15:19, Оновлено 27 серпня 2020 о 15:34
125 переглядів

Свято ПЕРШОГО ДЗВОНИКА  завжди було днем яскравих вражень та позитивних емоцій для школярів,  очікування чогось незвичайного від зустрічі з однолітками.  У зв’язку з епідеміологічною ситуацією, що склалася в Україні, з метою запобігання коронавірусної хвороби (COVID-19) Міністерство освіти і науки України рекомендує  урізноманітнити проведення  урочистостей в залежності  від  рівнів епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» в залежності від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюється рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 («зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний»).

Рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У регіоні, щодо якого відсутнє рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій про встановлення рівня епідемічної небезпеки, застосовуються протиепідемічні заходи, передбачені для «зеленого» рівня епідемічної небезпеки.

2020/2021 навчальний рік у закладах загальної середньої освіти розпочнеться відповідно до особливостей епідеміологічної ситуації в конкретному регіоні або окремій адміністративно-територіальній одиниці, а саме:

  1. «зелений», «жовтий» або «помаранчевий» рівень епідемічної небезпеки - відвідування закладів освіти здобувачами загальної середньої освіти дозволено в звичайному режимі;
  2. «червоний» рівень епідемічної небезпеки - відвідування закладів освіти здобувачами загальної середньої освіти заборонено, а отже, освітній процес забезпечується з використанням технологій дистанційного навчання.

Рішення щодо особливостей організації освітнього процесу у закладах освіти в умовах «зеленого», «жовтого» або «помаранчевого» рівнів епідемічної небезпеки приймає педагогічна рада закладу освіти з урахуванням Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19), затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.07.2020 № 42.

У рамках підготовки закладів загальної середньої освіти до початку навчальних занять Міністерство освіти і науки України підготувало Рекомендації щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти.

Тому,  для освітніх закладів, віднесених до червоної зони  рекомендуємо:

Застосувати дистанційні, посильні для освітніх закладів форми роботи, використовуючи сайти освітніх закладів, дистанційні платформи Moodle, Zoom, Skype.

1. На сайті освітнього закладу розмістити інформацію про  початок навчального року.

2.   Для одинадцятикласників та першокласників освітніх закладів  на сайті створити окремий ресурс з  побажаннями. Перший  дзвінок для них – значна подія символічного початку навчання  і увагу можна приділити їм у віртуальному середовищі.

          3. Організувати перегляд відеоматеріалів. Це свято є, як спільним для всіх, так і особистим для кожного. Це свято учнів, учителів, батьків, свято, яке об’єднує всі покоління. І Перший дзвінок для них має пролунати  в ході віртуального спілкування, для прикладу через платформу Zoom чи інший ресурс. 

4. На сайті освітнього закладу розмістити відео з демонстрацією Першого дзвоника, звернення керівника закладу, або його  письмовий варіант, яке стосується початку навчального року.

          5. Організувати конкурс відео звернень учнів, батьків, вчителів на сторінках соціальних мереж (Facebook, WhatsApp, Instagram).

6.  По можливості не обійти увагою і першокласників та учнів всіх класів. На розсуд керівництва шкіл це можуть бути телефонні вітання від класних керівників, спілкування через Skype, інші форми.

           7. Запустити флешмоб учасників освітнього процесу різного віку «Перший дзвінок».

            8. Залучити учнів та батьків до участі у віртуальних екскурсіях та виставках.

Кожен освітній заклад, район, місто, село обере свої особливі традиції його проведення, своє бачення і підходи: привітання випускників, вітання  від друзів, побажання вчителів, батьків, учнівського самоврядування.  Вибір залишається за закладом.

Пропонуємо використати відеоматеріали попередніх років, які стосуються попереднього навчального періоду та розмістити на сайті освітнього закладу:

  • дружні шаржі від друзів та учнів школи;
  • складання листів  від  школярів та розміщення їх на сайтах освітніх закладів;
  • від одинадцятикласників попросити зробити фрагменти зі шкільного життя,  доброзичливі гуморески, музичні портрети класних керівників, улюблених вчителів;
  • презентації фотогалерей, щоденники, записи-спогади класних керівників та випускників,  інтерв’ю представників батьківської громадськості;
  • віртуальні виставки досягнень учнів;
  • оригінальне вітання для батьків всіх школярів за участь у розбудові освітнього закладу.

Для освітніх закладів, віднесених до жовтої, помаранчевої та зеленої зони:

Не проводити традиційні шкільні лінійки, а рекомендуємо використати ресурси спортивних, музичних, позашкільних,  культурно-освітніх закладів та спільно організувати розваги у визначених місцях з чітким дотриманням правил адаптивного карантину та неухильно дотримуватись  дистанційних вимог.

Заходи краще провести по класах чи паралелях з метою уникнення великого скупчення учнів.

З метою підвищення емоційного сприйняття у процесі проведення Першого уроку рекомендується використовувати музичні твори, відеоролики, мультимедійні презентації, фрагменти документальних фільмів, які висвітлюють здоровий спосіб життя, спортивні досягнення рідного міста, селища, села. Реформа Нової української школи передбачає, що вчителі, батьки та учні є партнерами у освітньому процесі. Свято нового навчального року  –  це можливість  створення єдиного виховного простору.

Впевнені, що всі педагоги та директори закладів освіти – творчі, винахідливі, оригінальні, талановиті, креативні, і вони мають своє нестандартне бачення проведення цього свята.

Пропонуємо  нові форми та ідеї:

Розроблення сценарію Дня знань, плану руху та розташування школярів у визначеному місці. Забезпечення безпечного руху  учнів класу  від закладу освіти до визначеного місця проведення організованого дозвілля чи на території освітнього закладу.

Організація та зміст роботи відпочинково-розважальних майданчиків для різного віку школярів,  наприклад, таких, як:

майданчик № 1 – театральна гра-вистава;

майданчик № 2 – пісенне свято на майдані;

майданчик № 3 – сімейні спортивні розваги;

майданчик № 4 – конкурс малюнків на асфальті;

майданчик № 5 – музична родинна естафета;

майданчик № 6 – танцювальний марафон;

майданчик № 7 – циркова вистава;

майданчик №8  – спортивні ігри та інші…

 Квести. Квести допоможуть яскраво та ефектно відсвяткувати День знань. Завдяки їх динамічності та ігровій формі початок навчального року можна перетворити на цікаве та захопливе змагання.

Майстер-класи. День знань має бути не лише цікавим, а й корисним. І щоб довести це, можна організувати серію майстер-класів та воркшопів для дітей і дорослих.

Указом  Президента України, 2020/2021 навчальний рік оголошено Роком математичної освіти в Україні, впродовж якого планується впровадити найбільш нагальні й потрібні дітям та освітянам новації, а також закріпити думку про те, що математика потрібна кожному з нас у повсякденному житті. Добірка корисних посилань, які можна використати у підготовці  уроків математики:

  1. Ігри та вправи на розвиток комунікативних навичок (https://urok.in.ua/taxonomy/term/140/all)
  2. 12 фактів про математику та цікаві наукові знахідки (https://www.youtube.com/watch?v=6sQ9taGKU0o)
  3. Цікаві факти математики (https://www.youtube.com/watch?v=QYgH1lRkY1E)
  4. Чому потрібно вивчати математику. Вислови відомих людей про математику (https://www.youtube.com/watch?v=ghXdayQ4kho)
  5. Роль математики в житті людини (https://www.youtube.com/watch?v=Xhzu2Yjo2VA).

У ході підготовки до проведення урочистих заходів необхідно передбачити:

    1. проведення віртуальних заходів та розроблення їх змісту окремо Використання Державної символіки (Герб, Прапор, Гімн України) у порядку, встановленому чинним законодавством.
    2. Дотримання принципу доброзичливості та правильної оцінки теперішньої ситуації.
    3. Розроблення  особливого сценарію відповідно до специфіки початку навчального року, тобто віднесення до однієї з чотирьох зон та можливостей освітнього закладу.
    4. Планування для певних вікових категорій або за  певною тематикою.

Широке інформування громади,  району, міста/села про проведення віртуальних урочистих заходів і висвітленням в засобах масової інформації матеріалів про організовані події.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.